brenda@xiena.be

0473 38 16 88

Wat is narcisme

Wat is narcisme?

Narcisme kan zich op verschillende manieren uiten, en het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen gezond narcisme en ongezond narcisme. Gezond narcisme helpt je om zelfvertrouwen te hebben, je grenzen te bewaken en je gemotiveerd te voelen. Het is functioneel en positief.

Bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis (of ongezond narcisme) overheerst echter een ongezonde liefde voor zichzelf. Alles draait om de narcist, vaak ten koste van de mensen om hem of haar heen. In elke mogellijke relatie kan je met narcisme te maken hebben: partner-, familie-, werk-, of vriendenrelatie.

Kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een gebrek aan empathie en zijn meesters in manipulatie. Ze lijken vaak warm en empathisch, maar dit is een zorgvuldig gecreëerde façade. Door hun omgeving goed te observeren, weten ze precies hoe ze kunnen inspelen op de behoeften van anderen om bewondering en macht te krijgen.

Alles draait om controle, bewondering en superioriteit. Dit maakt het leven met een narcist vaak onvoorspelbaar en emotioneel uitputtend.

Hoe ziet een relatie met een narcist eruit?

In het begin lijken relaties met een narcist sprookjesachtig. De narcist geeft je het gevoel dat je speciaal bent, de wereld aankunt, en onvoorwaardelijk geliefd bent. Maar langzaam veranderen deze mooie momenten in een spel van controle en manipulatie.

  • De opbouw van controle: Eerst voel je je als een prins(es), maar daarna begint de narcist je te vernederen, negeren (stiltebehandeling) en isoleren van je omgeving.
  • Twijfel en verwarring: Je past je steeds meer aan, in de hoop terug te keren naar die mooie momenten. Maar hoe meer je geeft, hoe minder je krijgt.
  • De macht van manipulatie: De narcist blijft de regels bepalen en voedt je afhankelijkheid met kleine momenten van aandacht en schuldgevoelens.

Waarom is het zo moeilijk om weg te gaan?

Het loskomen van een narcist voelt als afkicken van een verslaving. Je weet dat de relatie schadelijk is, maar je blijft verlangen naar de goede momenten uit het begin. Bovendien zijn narcisten meester-manipulators en doen ze er alles aan om je in hun macht te houden. Dit kan variëren van smeken en schuldgevoel aanwakkeren tot agressie of dreigen.

Je omgeving begrijpt je vaak niet volledig. Voor de buitenwereld lijkt de narcist stabiel en charmant, terwijl jij als emotioneel en labiel wordt ervaren.

Kan je herstellen van narcistisch misbruik?

Ja, herstel is mogelijk, maar het vraagt moed en tijd. Je zult jezelf opnieuw moeten ontdekken en onderzoeken waarom deze dynamiek in je leven is ontstaan. Begrijpen wat er is gebeurd en accepteren wat je hebt meegemaakt, is een cruciale eerste stap.

Herstellen betekent:

  • Jezelf herontdekken
  • Leren voelen en kiezen voor jezelf
  • Grenzen stellen en opnieuw vertrouwen opbouwen

 

Durf te kiezen voor JE-ZELF. Het is een uitdagende weg, maar absoluut de moeite waard.

Klaar om jouw hersteltraject te starten?

Neem contact met me op voor een verkennend gesprek en ontdek welke aanpak het beste bij jou past. Samen zetten we de eerste stap naar een krachtiger en authentieker leven.